Linedance är en ovanligt demokratisk form av motion. Ålder, kön och klädsel spelar ingen roll. Enligt deltagarna är det dessutom en dans som rensar hjärnan och höjer lyckonivån.
I en stad som Göteborg finns hundratals aktiviteter att välja på varenda kväll. Alla kan hitta sin grej. Till en danslokal i ett industriområde i Kungssten söker sig till exempel människor som brinner för linedance. Många kommer hit flera gånger i veckan och fortsätter i åratal.
– Nu har vi en rocking chair. Sedan en step ett halvt varv. Vrid ut foten och tillbaka och vrid ut igen, säger ledaren Suzanne Borgström som står på en liten scen för att alla ska kunna se hur hon sätter fötterna.
I Line Up 4 Dance lokaler hänger en amerikansk flagga och ena långväggen pryds av silhuetter av rodeoryttare och kända musikprofiler som Johnny Cash och Willie Nelson.
Linedancen föddes i Amerika och förknippades länge med countrykulturen. Det finns flera teorier om hur dansen uppstod. Enligt en teori var det cowboys som i brist på kvinnor skapade dansen inspirerade av sina hemländers folkdanser, särskilt den irländska. Andra hävdar att den uppstod i 70-talets discomiljöer, framförallt inspirerad av filmen "Saturday Night Fever" där John Travolta dansar nerför en trottoar i Brooklyn.
Det var också i USA som Suzanne Borgström först snappade upp dansformen. Varje sommar på 90-talet när hon var i USA för att hälsa på sin syster blev det linedance för hela slanten. 2003 började hon arrangera kurser i Göteborg och på den vägen är det. Hon leder själv minst hälften av veckans elva kurser.
Just på den här kursen är det bara kvinnor, men i högst varierande åldrar och klädsel. Klänning med sväng i kjolen och riktiga dansskor, eller jeans och gympadojor.
Passet fortsätter med en låt av Michael Jackson. Linedance dansas inte alls längre bara till amerikansk country & western utan lika gärna till modernare musik som rock, funk, pop och disco, och tempot varierar från lugn valstakt till svettig rock.
– Förra veckan gick vi igenom stegen till "Billy Jean". Det var lite komplicerat så därför repeterar vi. Fram, kick, coasterturn. Vänster, höger, shuffle fram, instruerar Suzanne från scenen.
Någon vänder åt fel håll, men det spelar ingen roll. Alla gör misstag, även om deltagarna här befinner sig på fortsättningsnivå. Som namnet antyder står de på rader. Dansarna behöver alltså ingen partner och ingen riskerar att bli panelhöna. Utifrån fem fotpositioner utför deltagarna fasta stegkombinationer, till exempel Grapevine, Kick ball change och Jazz box. Vanligast är att en dans innehåller 32 eller 64 steg men det finns sådana med så många som 100 steg.
– Varje låt har sin speciella koreografi som är densamma över hela världen. Du kan alltså resa vart du vill och ändå hänga med i en låt var som helst, berättar Suzanne Borgström.
I dag lär det finnas över 60 000 låtar med egen koreografi och genom Youtubefilmer kan vem som helst plocka upp stegen. Instruktören Eva Olofsson berättar att grupper från Göteborg ofta reser på stora events i både Sverige och England. Själv träffade hon sin man genom linedancen och när hon gifte sig för ett par år sedan var bröllopsvalsen given – linedance.
– Vi jobbar helt ideellt och brinner för det här. Man blir glad av musiken och träffar folk man aldrig skulle träffa annars. Och efter en tuff dag på jobbet blankar man hjärnan eftersom man inte kan tänka på något annat när man dansar, säger Eva Olofsson.
Hon får medhåll av hjälpinstruktören Marita Eklöf som går så långt att hon kallar dansen direkt vanebildande.
Efter halva passet är det paus. Deltagaren Christina Mattsson berättar att hon upptäckte dansen i samband med ett prova-på-pass på Göteborgs kulturkalas för fem år sedan. Hon tog med sig några väninnor till Line Up 4 Dance och nu är de en grupp på runt tio personer som också gör annat tillsammans – reser, går på bio och teater. Men dansen är själva navet.
– Det är väldigt bra träning, också för hjärnan. Jag har hört att det kan förebygga demens, säger väninnan Siv Högström.
Forskning visar också att fysisk aktivitet gör dig mer stresstålig och kreativ, förbättrar ditt minne och din koncentrationsförmåga. Kort sagt är träning bra för hjärnan.
I sin nya bok "Hjärnstark" berättar överläkare Anders Hansen om varför stillasittande är dåligt för hjärnan och hur rörelse påverkar kognitiva funktioner som minne och inlärningsförmåga. Hansen refererar bland annat till en studie där kopplingarna mellan hjärnans olika lober undersöktes i en grupp på runt hundra personer i 60-årsåldern. Den ena gruppen promenerade regelbundet två gånger i veckan under ett år. Den andra träffades lika ofta men gjorde lugna övningar som inte ökade pulsen.
Skillnaden var påtaglig. Den rörligare gruppen hade bättre kopplingsmönster och i magnetkamera såg deras hjärnor såg yngre ut. De hade dessutom förbättrat sin exekutiva kontroll, det vill säga förmågan att ta initiativ, planera uppgifter och bibehålla koncentrationen.
Enligt Anders Hansen pekar undersökningar också på att regelbunden träning kan bromsa nedbrytningen av hippocampus, den del av hjärnan som härbärgerar vårt minne. Från ungefär 25 års ålder dör hjärnan med en procent per år och blir mindre. Motion verkar inte bara kunna vända den trenden utan till och med få hjärnan att växa.
Hansen anser att de nya rönen inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar, mycket på grund av att det inte finns några pengar att tjäna på att rekommendera raska promenader. Det gjorde däremot han själv och läkaren Carl Johan Sundberg i en bok för ett par år sedan – "Hälsa på recept". Där hävdade författarna att det ännu inte har uppfunnits något läkemedel som har en så omfattande positiv inverkan på vår hälsa som just motion.
Den bästa träningen är den som blir av, brukar det heta och enligt Hansen krävs det inga gigantiska ansträngningar för att ge effekt. En snabb promenad på upp till trekvart tre dagar i veckan kan räcka, menar han.
Fakta: Linedance
- Linedance lånar in steg från många olika dansstilar som vals, salsa, rumba, cha cha, rock och soul.
- Alla steg bygger på kombinationer av fem fotpositioner. Grundstegen är likadana men dansas på olika sätt beroende på dansens karaktär.
- Ingen partner behövs. Dansarna står på rader och varje dans består av fasta kombinationer, till exempel grapevine, shuffle, hitch och hook som upprepas under dansens gång. En del kombinationer innehåller vändningar som gör att dansarna byter riktning inför nästa serie. Därigenom blir danserna ofta en-, två- eller fyrväggsdanser.
- De flesta koreografier är desamma över hela världen vilket gör att man kan utöva sitt intresse även på resa.
- Linedance är sedan några år en del av Svenska Danssportförbundet.